Test your knowledge of Memorial Day

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

Observed annually on the last Monday in May, Memorial day is set aside to honor the men and women who have died in service to our country. While it didn’t become an official national holiday until 1971, its origins begin with the Civil War. The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, provides an opportunity to test your knowledge of the history of and customs associated with Memorial Day. 1. What was Memorial Day initially called? A. War Remembrance Day B. Decoration Day C. Veterans Day D. Armed Forces Day 2. In 1868, which former Union general issued an order that called for a national day of remembrance for those who died in the Civil War? A. John Logan B. Nathaniel Banks C. George McClellan D. Theodore Barrett 3. Historic documents point to an earlier day of remembrance, in 1865, when freed slaves, U.S. Colored Troops and local citizens organized a ceremony to honor Union troops who died near what city? A. Vicksburg, Miss. B. Manassas, Va. C. Gettysburg, Pa. D. Charleston, S.C. 4. Other cities also claim to be the birthplace of Memorial Day. In 1966, Congress declared which city as the official birthplace? A. Sharpsburg, Md. B. Springfield, Mo. C. Waterloo, N.Y. D. Galveston, Texas 5. Which of the following Memorial Day activities have been codified into law? A.Issuance of an annual presidential proclamation B. National Moment of Remembrance C. Flying flags at federal government buildings at half-staff from dawn until noon D. All of the Above 6. The poppy is a Memorial Day and Veterans Day symbol of remembrance and is often worn on one’s clothing. Which of the following humanitarians is referred to as “The Poppy Lady” for her role in creating thetradition? A. Moina Michael B. Dorothy Day C. Clara Barton D. Susan B. Anthony 7. Memorial Day was celebrated on May 30 until this year, when the federal government designated that the holiday must be held on the third Monday in May? A. 1946 B. 1954 C. 1968 D. 1975 8. Which well-known national monument was dedicated on Memorial Day in 1922? A. Washington Monument B. Jefferson Memorial C. Lincoln Memorial D. D.C. World War I Memorial 9. Which U.S. senator and veteran campaigned for 25 years, until his death in 2012, to have Memorial Day changed back to its original date of May 30? A. John McCain of Arizona B. Daniel Inouye of Hawaii C. Frank Lautenberg of New Jersey D. Ernest Hollings of South Carolina 10. Between 1988 and 2019, a veterans group staged a Memorial Day motorcycle rally in the nation’s capital to draw attention to Vietnam-era service personnel missing in action or prisoners of war. What was the name of the group? A. The Punishers B. Iron Order C. Buffalo Soldiers D. Rolling Thunder Answers: 1-B, 2-A, 3-D, 4-C, 5-D, 6-A, 7-C, 8-C, 9-B, 10-D Jason W. Stevens is director of teacher programs at the Ashbrook Center.” He wrote this for InsideSources.com.

Other articles published by Las Vegas Sun

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

The coronavirus pandemic may have wiped out college graduation season, but the Las Vegas Valley’s Class of 2020 shines brightly even though it didn’t get its well-deserved turn in the spotlight. Today, we celebrate this year’s graduates from UNLV,...

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

In some professions, helping prevent the spread of the coronavirus means working from home or keeping a respectful and safe distance from coworkers at the office. But when your office might be a burning building, social distancing becomes more...

The Notes: Philanthropy, May 25, 2020 Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

Christensen Development’s Center Pointe Plaza and Trails Village Center shopping centers partnered with 15 tenants to purchase over $1,000 worth of food from each small business to donate to Summerlin Hospital,...

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

During uncertain economic times, the unpredictable act of investing can be made even more unpredictable, local experts say. Since the onset of the coronavirus pandemic crisis in the United States, money decisions for average investors have certainly...

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

If Nevada amateur baseball legends Bryce Harper or Kris Bryant were eligible for this year’s Major League Baseball First-Year Player Draft, not much would have changed for the sure-thing prospects. They would sign a pro contract, collect a...

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

ST. PETERSBURG, Fla. — The Memorial Day weekend marking the unofficial start of summer in the U.S. meant big crowds at beaches and warnings from authorities Sunday about people disregarding the coronavirus social-distancing rules and risking a...

Posted Monday, 25 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

NEW YORK — New York Liberty general manager Jonathan Kolb knew that he and first-year coach Walt Hopkins would have to make some tough decisions on the team's roster this year. He just didn't think they'd have to do it so quickly and without seeing...

Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

ATLANTA — One was a 94-year-old veteran of World War II who was the first of his 11 brothers to enlist in the military. One was a Vietnam veteran who lost his leg overseas and was always touched when people thanked him for his service. Another was...

Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

Eddie Sutton waited so long to be inducted into the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. He couldn't hang on long enough to make it to the ceremony. The man who led three teams to the Final Four and was the first coach to take four schools to the...

Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

Immediately after giving his valedictorian speech, high school senior Philip Root, still clad in his cap and gown, climbed into a borrowed race car and drove up to the finish line at the Las Vegas Motor Speedway. With the yellow tassel of his graduation...

Ailes’ influence is terrifying Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

I just finished re-watching Showtime’s important documentary “The loudest voice in the room,” about the jaded career of Fox News creator Roger Ailes. There are millions of responsible conservatives who are devotees of this cable channel. When they...

GOP, Trump are indefensible Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

The May 17 editorial, “An accommodating GOP, Trump are transforming America into a dictatorship,” was outstanding. You laid out the facts in such a way that they are both concise and undeniable. I encourage you to publish any letters that attempt to...

Trump sending us all into war Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

We do not have an Ahab obsessed with a white whale. We have a white whale obsessed with its ego and re-election. President Donald Trump says we should be his warriors. We should work, shop, mingle, etc., in crowded spaces. Will there be more coronavirus...

Ayatollah leading Iran back to the past Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

Enough with the absurdities of Donald Trump and his mangling of the COVID-19 pandemic. Enough of all this talk about the tens of thousands of lives that researchers have concluded Trump’s dithering, narcissism, incompetence and intellectual vacuousness ...

Posted Sunday, 24 May 2020 ‐ Las Vegas Sun

Research has shown that spending time outdoors can be beneficial for our mental health, and in this time of social isolation, we can turn our backyards into green space sanctuaries. Avid gardeners swear by the meditative effects of tending to a garden...